Kultywowanie lokalnych tradycji kulinarnych podczas Święta miejscowości Durdy

Od 8 lipca 2018 Stowarzyszenie „Tor Rozwoju” z Durdów realizuje projekt pt.: „Kultywowanie lokalnych tradycji kulinarnych podczas święta miejscowości Durdy”.  W ramach projektu odbywają się warsztaty  kulinarne z zakresu  potraw regionalnych, tradycyjnych oraz z dań z wykorzystaniem darów natury tj. kasze, zboża, warzywa itp. Tematyka warsztatów obejmuje naukę kilku różnych dań  z użyciem nowoczesnych technik kulinarnych  oraz nowoczesnej aranżacji dań na talerzu.

W dniu 19 sierpnia podczas Święta miejscowości Durdy odbędzie się degustacja 10 potraw przygotowanych przez uczestników warsztatów kulinarnych. Tradycyjne potrawy będą mogli poznać nie tylko mieszkańcy Durdów, ale także mieszkańcy Gminy Baranów Sandomierski oraz obszaru LGD biorący udział w  Święcie Durdów.

Od godz. 15.00, atrakcją będą otwarte warsztaty kulinarne, które poprowadzą: Marek Łukasiewicz oraz Paweł Błachowicz.

Zadanie pn. „Kultywowanie lokalnych tradycji kulinarnych podczas Święta miejscowości Durdy" w ramach projektu grantowego pn. "Organizacja i realizacja wydarzeń społecznych, kulturalnych, edukacyjno-oświatowych, wykorzystujących potencjał LGD" współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania  „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego PROW na lata 2014–2020.

 

Comments are closed.