W niedzielę 27 sierpnia 2023 r. Gminne Centrum Kultury w Radomyślu nad Sanem oraz Stowarzyszenie "Lasowiacka Grupa Działania" zorganizowali wydarzeniu pn. „Kulinarne przysmaki - pokaz regionalnych potraw”.
Impreza miała miejsce podczas Dożynek Gminy Radomyśl nad Sanem w miejscowości Antoniów. W pierwszej części wydarzenia rolnicy podziękowali za tegoroczne plony oraz nastąpiła uroczysta prezentacja wieńców dożynkowych, które zaprezentowało 13 grup. Aby wzmocnić poczucie zachowania lokalnej tradycji utworzono stoiska pod wydarzenie „Kulinarne przysmaki – pokaz regionalnych potraw”, na których to zakosztować można było regionalnych potraw bazujących na przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Zaprezentowano wyroby takie jak: bułeczki, serniki, jabłeczniki, rogale i wiele innych dodatkowo na każdym stanowisku gościł regionalny chleb. Podczas wyrabiania poszczególnych wypieków zostały wykorzystane naczynia oraz przedmioty takie jakich kiedyś używały gospodynie np. łopata do chleba, pomiotło, żarnia i inne. Należy dodać, iż chleb Chwałowski został wpisany na Listę Produktów Regionalnych jako zwycięzca konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2005” w kategorii produkt pochodzenia roślinnego. Organizacja wyżej wymienionych przedsięwzięć przyczyniła się do aktywizacji społeczności lokalnej ponadto ukazane zostało lokalne dziedzictwo kulturowe, rzemiosło, twórczość artystyczna.
Gminne Centrum Kultury w Radomyślu nad Sanem na imprezę pn. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – pokaz regionalnych potraw” uzyskał dofinansowanie za pośrednictwem Stowarzyszenia „Lasowiacka Grupa Działania”.
Wydarzenie współfinansowane było ze środków Unii Europejskiej w ramach podziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
S.S.